Molimo izaberite državu: e-cigarete hrvatska e-cigareta bosna i hercegovina e-cigara makedonija

 

e-cigarete.org

e-cigareta elektronska

 

>> e-cigareta > Što je to e-cigareta
Podijeli

 

E-cigareta i e-pušenje su alternativa tradicionalnom pušenju

         Želimo naglasiti da e-cigareta nije dokazan način za prestanak pušenja. E-pušenje je zdravija alternativa pušenju. Uglavnom se stručnjaci slažu da ni nikotin nije pozitivan za zdravlje, ali nije ni odgovoran za zdravstvene probleme koji nastaju zbog tradicionalnog pušenja. U jednom se svi slažu: E-cigareta ili bilo što drugo što Vas može odvratiti od tradicionalnih cigareta, bolje je za Vaše zdravlje!

Kako funkcionira e-cigareta

E-cigareta je alternativa klasičnim cigaretama, koja pušaču daje željenu količinu nikotina svakim uvlačenjem. Većina e-cigareta je neznatno veća od klasične cigarete, ali danas već postoje uređaji koji su svojom veličinom isti kao i klasična cigareta. E-cigareta funkcionira kao mali stroj za proizvodnju pare koja izgleda kao duhanski dim. Izmjenjivo nikotinsko punjenje sadrži uložak natopljen e-tekućinom . Glavne tvari sadržane u e-tekućini su nikotin, propilen glikoli opcionalno određeni okus i miris.

elektronska cigareta kako radi

 

Kada uvlačite kroz uređaj za e-pušenje, senzor otkriva protok zraka. Senzor aktivira respirator koji raspršuje sićušne kapljice e-tekućine u zrak koji uvlačite i isparava nikotin. Propilen glikol u e-tekućini pospješuje stvaranje pare koja imitira dim klasične cigarete. Mikroprocesor također aktivira LED lampicu (obično narančastu) kojoj je glavna svrha da imitira žar cigarete i simulira stvarno pušenje.

Modeli e-cigarete

U početku su se pojavili modeli e-cigarete s muštiklom (španjuletom) na svom kraju, kao i e-cigare. Kasnije su se pojavile e-cigarete koje izgledaju isto kao i klasične cigarete. U prodaji se mogu naći svi modeli. E-cigare i modeli s muštiklom imaju tu prednost što su veći, pa imaju veći kapacitet baterije i nikotinskih punjenja. S druge strane mini e-cigarete koje izgledaju kao tradicionalne, su značajno manje (od 86 mm do 118 mm dužine) i praktičnije za korištenje.

 

e-cigareta dimenzije

 

e-cigarete modeli

Povijest e-cigarete

Prva e-cigareta prodana je pred otprilike 4 godine (2004.). Izumljena je od strane korporacije Ruyan iz Kine. Ruyan u prijevodu znači „baš kao dim“. Postigla je veliki uspjeh u Kini, gdje je sada koriste milioni ljudi. E-cigareta se polako širi u Ameriku i Europu gdje postaje hit, te od 2008. godine ulazi i na hrvatsko tržište. Američki doktori medicine uvrstili su e-cigaretu u „TOP 10 trendova u zdravlju za 2009. god“ u Americi. Nove e-cigarete dolaze u raznim veličinama i bojama. Postoje neke koje su svojom veličinom blizu tradicionalne cigarete.

ruyan e-cigareta

Nikotinska punjenja i e-tekućina

Nikotinsko punjenje e-cigarete se sastoji od inhalatora i unutarnjeg spremnika s vunom koji sadrži e-tekućinu. E-tekućina je mješavina nikotina, propilen glikola (stvara paru) i arome. Možete uvijek kupovati nova puna nikotinska punjenja ili prazna nadopunjavati e-tekućinom. E-tekućine dolaze u raznim okusima i jačinama od 0 do 36 mg nikotina. Gotovo da ne postoje granice u okusima nikotinskih punjenja i proizvođači stalno stvaraju nove okuse. Ovisno o konkretnom uređaju nikotinsko punjenje daje 100 – 400 uvlačenja, što je cca 8-50 cigareta. Nakon toga potrebno je zamijeniti nikotinsko punjenje ili nadopuniti ga e-tekućinom. U pravili veći modeli e-cigarete imaju i veća nikotinska punjenja, pa samim time daju i veći broj uvlačenja, kao i obratno.

e-tekućina nikotinsko punjenje refill

 

Što je propilen glikol

         Propilen glikol  je često korišteni organski sastojak koji je odobren od FDA. Koristi se kao organska boja za hranu, za arome, kao aditiv koji održava hranu, lijekove i kozmetiku vlažnima, kao i u uređajima za proizvodnju dima. U e-cigareti, propilen glikol ima funkciju da pospješi stvaranje pare koja izgleda kao dim.

 

elektronska cigareta

| E-cigareta | Elektronska cigareta | Električna cigareta | Elektronska cigara | Forum o e-cigaretama |

e-mail: info@e-cigarete.net
Copyright © e-cigarete.org - 2009 All rights reserved
04.04.2009